top of page
Zoeken

Schaarste seksspeeltjes dreigt in Nederland door coronavirus

Bijgewerkt op: 9 jun. 2021

Twee derde van productie en toelevering van erotiekbedrijf ligt stil


Het coronavirus dreigt een schaarste te veroorzaken in sekstoys die in China worden geproduceerd voor de Europees marktleider in online erotiek, EDC Retail. Het productieproces in China ligt als gevolg van het rondwarende virus grotendeels stil. “De productie is maar een derde van wat het normaal is”, vertelt CEO Eric Idema. Via webshop EasyToys.nl, onderdeel van EDC Retail, worden wekelijks tienduizenden erotische producten besteld.


Als het coronavirus blijft rondwaren ontstaat er in april een tekort, vreest EDC Retail, het bedrijf dat bekend is van de overname van het Duitse erotiekconcern Beate Uhse. Zowel de productie van artikelen als vibrators, buttplugs en erotische spellen, alsook die van de verpakkingen stagneert. Daarnaast hebben de toeleveranciers problemen, omdat de Chinese handel grotendeels plat ligt. Een bedrijf waar siliconen worden gemaakt, draait bijvoorbeeld veel minder productie. China is het belangrijkste land ter wereld voor de productie van seksspeeltjes.

Gevolgen schaarste

Een deel van het assortiment van het bedrijf in Veendam is afkomstig van een eigen fabriek in Dongguang. Van de vijftig medewerkers die hier en in andere Chinese bedrijven werken, zijn er momenteel zo’n vijftien aan het werk. “We lopen drie weken achter op schema. We zijn nog niet in de problemen, maar moeten wel opletten”, zegt Idema, die het nieuws nauwlettend in de gaten houdt.

Door de epidemie kunnen veel mensen niet naar hun werk. Afhankelijk van het gebied waar ze wonen, zitten ze sinds het Chinees Nieuwjaar thuis en mogen ze niet afreizen naar de fabrieken waar ze werken. Idema: "Mensen die wèl mogen reizen, moeten daarna eerst twee weken in quarantaine. De overheid controleert alle fabrieken en de medewerkers voordat ze goedkeuring geven om open te gaan. Dit heeft ook effect op de toelevering van materialen. Als onze fabrieken open gaan is het maar de vraag of ze materialen geleverd krijgen om de productie volledig op te kunnen starten."

Zeecontainers

Sekstoys worden per zeecontainers vervoerd, een reis van ongeveer zes weken. “Maar veel wordt er momenteel niet vervoerd”, weet Idema. Speeltjes snel via de lucht vervoeren om eventuele effecten te beperken, is geen optie. Luchtvracht is namelijk vijf keer duurder geworden door het coronavirus. Idema verwacht dat de schaarste de prijs van sekstoys sowieso zal opdrijven. Om nadelige effecten zo veel mogelijk te beperken heeft het bedrijf uit Veendam onlangs extra voorraden ingekocht bij leveranciers in Amerika en Europa.

De erotiekgigant staat vanaf zaterdag op de Huishoudbeurs. Bezoekers hoeven niet te vrezen dat er minder aanbod is. De productieproblemen in China treffen de beurs niet, benadrukt Idema. EDC Retail richt zich deze editie overigens vooral op herhalingsbezoekers.


Over EDC Retail EDC Retail is Europees marktleider op het gebied van erotische producten. Het bedrijf, gevestigd in Veendam, voert onder meer de titel EasyToys. Met meer dan 100.000 bezoekers per dag en een aanbod van meer dan 14.000 erotische artikelen is EasyToys.nl de grootste webshop van Nederland en België. Daarnaast heeft EDC Retail meerdere andere webshops en produceert het diverse eigen merken. Het levert als groothandel wereldwijd aan andere webshops, distributeurs en retailshops. EDC Retail werd in 2007 door Eric Idema opgericht. De onderneming groeide vervolgens snel. In 2018 realiseerde EDC Retail een jaaromzet van ruim 21 miljoen euro. Medio 2019 nam EDC Retail het Duitse erotiekconcern Beate Uhse, onder meer bekend van Pabo.nl, over. Sindsdien is het Europees marktleider. EDC Retail heeft zo'n 160 medewerkers in dienst en zette in 2019 naar verwachting zo’n 33 miljoen euro om.

Comments


bottom of page