top of page
Zoeken

Lockdown veroorzaakt masturbatiepiek in Nederland

Seks ten tijde van corona: meer zin en behoefte aan variatie


De verplichte thuisquarantaine heeft een duidelijke invloed op ons seksleven. Nederlanders masturberen beduidend meer en onder vrijgezellen zegt zelfs 85 procent dit nu vaker te doen. Verder hebben mensen die thuiszitten meer zin in seks en behoefte om te experimenteren met nieuwe locaties in huis, standjes en speeltjes. Dit blijkt uit onderzoek van EDC Retail, Europees marktleider op het gebied van online erotiek en bekend van de website EasyToys.

Ruim 1400 mensen zijn ondervraagd: vrijgezellen en mensen met een relatie, zowel met als zonder kinderen. De resultaten verschillen nauwelijks tussen mannen en vrouwen. Een ruime meerderheid (61 procent) geeft aan meer zin in seks te hebben sinds de ‘intelligente’ lockdown. Voor degenen die thuis zitten met kinderen is privacy geenszins een spelbreker: liefst 85 procent van die groep geeft aan nog zin te hebben in seks. Dat, terwijl 45 procent bang is om betrapt te worden.

Spanning en afwisseling

Verder blijkt dat we langer de tijd nemen om de liefde te bedrijven. Dit geldt voor een vijfde van de respondenten. Seks gebeurt niet alleen op de bekende, vertrouwde plekken. De lockdown maakt de behoefte aan meer afwisseling duidelijk groter. Een kwart van de respondenten zoekt de spanning op door bijvoorbeeld nieuwe locaties in huis uit te proberen zoals de tuin en op het bureau. Ook is er behoefte aan andere, nieuwe standjes.

Seksuologe Talitha Rodenhuis heeft daar wel een verklaring voor: “Voor stelletjes kan deze isolatie een goed moment zijn om aan hun relatie te werken. We zitten nu immers meer op elkaars lip. Misschien kom je er nu wel achter dat er verbetering nodig is en seks kan een manier zijn om dat in gang te zetten. Ook door te experimenteren kun je je relatie nieuw leven inblazen.”

Zelfbevrediging Naast seks onthullen de thuiszitters ook vaker aan zelfbevrediging te doen. Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de vrijgezellen meer masturbeert dan vóór de lockdown. Was het gemiddeld aantal keren voorheen 3 keer per week, nu is dat 5 keer per week. Een vijfde geeft toe vóór corona dagelijks de hand aan zichzelf te slaan, terwijl dat percentage nu met 20 procent is toegenomen. Van de stelletjes zegt 39 procent nu meer te masturberen dan voorheen en laat 16 procent van hen weten dit dagelijks te doen. Dat laatste is een toename van 10 procent.

Als voornaamste redenen voor de masturbatiepiek noemen de respondenten tijd en verveling. Seksuologe Rodenhuis denkt dat er nog meer meespeelt: “Masturbatie dient voor velen ook als uitlaatklep voor de spanning en stress die mensen nu vaker ervaren. En omdat het niet meer mogelijk is om op fysieke dates te gaan, is het aannemelijk dat singles hun seksuele behoeften nu zelf moeten bevredigen.” Uit de enquête blijkt namelijk dat nog maar 8 procent op fysieke dates gaat.

Commentaires


bottom of page